Ekonomi

TZOB Başkanı Bayraktar: “Depremin ardından üreticilerimizi sel ve dolu vurdu”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, deprem bölgesindeki sel felaketiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Adıyaman’da tütün ve ekili alanlar zarar gördü. Şanlıurfa’da tahıl tarlaları, meyve ve sebze bahçeleri zarar gördü. Kovanlarını su bastı, hayvanlar telef oldu. Aşırı yağış ve dolu, Gaziantep ve Kilis’te büyük hasara neden oldu” dedi.

TZOB Genel Lideri Şemsi Bayraktar, deprem bölgesinde yaşanan sel felaketini, mart ayında üretici ile piyasa arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarındaki değişimi değerlendirdi. Sarsıntıların yerle bir ettiği bölgede sel ve dolu afetinin de yaşandığını belirten Bayraktar, bölgedeki son gelişmeler hakkında şunları söyledi:

“Adıyaman’da tütün ve ekili alanlar zarar gördü. Şanlıurfa’da tahıl tarlaları, meyve ve sebze bahçeleri zarar gördü. Seralar zarar görürken kovanları su bastı, hayvanlar telef oldu. Gaziantep ve Kilis’te şiddetli yağmur ve dolu oldu. Tahıl, bakliyat, sebze ve bahçeler zarar gördü.Arpa, buğday ve mercimekte yaprak ve saplar kırıldı.Yağmur dolu nedeniyle erik, kayısı, ceviz, fıstık ve zeytinin badem başta olmak üzere kısımlarında yaralanmalar oldu. “Gözlerindeki dökülmelerden dolayı verim kaybı olur. Sel, hayvancılık işletmelerine de zarar verdi. Zarara uğrayan üreticilerimizin zararları tazmin edilmeli ve kredi borçları ertelenmelidir.”

“Üretici ile piyasa arasındaki fiyat farkı limon ve elmanın zirvesinde”

Bayraktar, limonda mart ayında üretici ile piyasa arasındaki fiyat farkının yüzde 366,8 olduğunu belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Limondaki fiyat artışını yüzde 260 ile elma, yüzde 233,2 ile marul, yüzde 209,9 ile kırmızı mercimek, yüzde 195,6 ile kuru üzüm, yüzde 183,2 ile maydanoz ve yüzde 181,7 ile ıspanak izledi. Piyasada limon 4,7 kat, elma 3,6 kat, marul 3,3 kat, kırmızı mercimek 3,1 kat, kuru üzüm 3 kat, maydanoz ve ıspanak 2,8 kat fazla satıldı.Üreticide 3 lira 50 kuruş olan limon 16 34 lira 5 lira elma 18 lira, 4 lira 21 kuruş marul 14 lira, 13 lira 84 kuruş Kırmızı mercimek 42 lira 89 kuruş, 25 lira kuru üzüm 73 lira 90 kuruş, 2 lira 15 kuruş maydanoz 6 lira , 5 lira 57 kuruş olan ıspanak 15 lira 69 kuruşa tüketiciye satıldı.”

“Mart ayında piyasada en fazla fiyat artışı olan et yüzde 23,6 ile dana ve kuzu eti oldu”

Mart ayında pazarda yer alan 39 ürünün 27’sinde fiyat artışı, 12’sinde ise düşüş yaşandığını belirten Bayraktar, “Mart ayında piyasada fiyatı en çok artan ürün dana ve kuzu eti oldu. Bunu yüzde 23,6 ile dana ve kuzu eti, yüzde 17,2 ile soğan, yüzde 17 ile yeşil biber ve yüzde 13 ile yeşil biber, yüzde 27,1 ile domates, yüzde 21 ile patlıcan izledi. , yüzde 20,2 ile karnabahar ve yüzde 13. Onu yüzde 2 ile salatalık izledi” dedi.

“Üreticide en yüksek fiyat artışı yüzde 47,4 ile yeşil biberde görüldü”

Mart ayında 31 üründen 9’unda fiyat artışı olduğunu vurgulayan Bayraktar, 13 üründe fiyat düşüşü olduğunu, 9 üründe ise fiyat değişikliği olmadığını belirterek, “Üretici fiyatlarına havuç, elma dahildir. , kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru üzüm ve kuru incirde fiyat değişikliği olmadı.Mart ayında en fazla fiyat düşüşü yüzde 40,2 ile patlıcanda görüldü.Patlıcanda fiyat düşüşü yüzde 38,4 ile domates oldu Bunu yüzde 33,3 ile limon, yüzde 29,3 ile marul, yüzde 29,3 ile marul, 5 ile patates izledi. En yüksek fiyat artışı yüzde 47,4 ile yeşil biberde görüldü. Kayısı izledi” dedi.

Üretici fiyatlarındaki değişikliğin nedenlerine değinen Bayraktar, “Patlıcan, domates, limon, marul ve patatesteki fiyat düşüşleri büyük ölçüde bu ürünlere olan talebin azalmasından kaynaklandı. kuru kayısı ve pırasadaki artış arzdaki azalmadan kaynaklandı Dana eti Karkas ve kuzu karkas fiyatlarındaki artış arz ve talepteki değişimden kaynaklandı.

“Ramazan’da fiyat artış rekoru kuzu ve dana eti”

Ramazan ayı öncesi fiyat araştırması yaptıklarını hatırlatan Bayraktar, 17 Mart’tan ay sonuna kadar olan 14 günlük süreçte fiyatlar hakkında şunları söyledi:

“Pazarda 39 ürünün 25’inde fiyat artışı, 13 ürünün fiyatında düşüş olurken, 1 üründe fiyat değişikliği olmadı. Bu 14 günlük süreçte pazardaki en yüksek fiyat artışı kuzu eti oldu. Kuzu etinde yüzde 15 ile dana eti, yüzde 12,6 ile kuru fasulye, yüzde 11,4 ile fındık, yüzde 10 ile pirinç, en fazla fiyat artışı yüzde 12,4 ile kuru üzüm ve marulda oldu. yüzde 10,3 ile antep fıstığı, yüzde 9,3 ile domates, yüzde 8,8 ile patlıcan ve yüzde 8,3 ile yeşil soğanda… Fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru üzüm ve kuru incir fiyatları değişmezken, en yüksek fiyat artışı Karnabahardaki fiyat artışını yüzde 16,1 ile kuzu karkası, yüzde 14,4 ile dana karkası, yüzde 13,6 ile pırasa, yüzde 11,5 ile kabak ve yüzde 10 ile kuru kayısı izledi.

“Fiyatlar tüm girdiler için makul seviyelerde tutulmalı”

Bayraktar, mart ayında girdi fiyatlarının aylık ve yıllık değişimlerine ilişkin şunları dile getirdi:

“Odalarımız aracılığıyla girdi piyasalarından aldığımız fiyat bilgisine göre mart ayında şubat ayına göre kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 3,4, üre gübresi yüzde 2,9, DAP gübresi yüzde 0,3 ve 20.20.0 kompoze gübre yüzde 3,4 arttı. Amonyum gübresi yüzde 0,2 artarken, bir önceki yılın mart ayına göre üreli gübre yüzde 22,6, amonyum sülfatlı gübre yüzde 19,2, kalsiyum amonyum nitratlı gübre yüzde 4,8 ve 20.20.0 kompoze gübre yüzde 12 azaldı. 2, DAP gübresi yüzde 9,7 arttı.Mozelin fiyatı aylık yüzde 0,7 ve geçen yıla göre yüzde 3,6 azaldı.Yemlik yem Mart’ta yüzde 0,4, süt yemi şubat ayına göre yüzde 0 arttı.2, besi ve süt Yem geçen yıl yüzde 25,7 arttı Elektrik fiyatları geçen yıl yüzde 36,3 arttı Gübre fiyatları son 5 aydır yıllık bazda gerilemeye devam ediyor. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi için gübre fiyatlarının yeniden artırılması gerekiyor. Artmaması için önlemler alınmalı, verimlilik ve kalite unsuru olan gübreye üreticilerimizin erişimi sağlanmalıdır. İşin maliyetinin artmaması, üreticinin mağdur olmaması, üretimin darbe almaması için tüm girdi fiyatları makul seviyelerde tutulmalıdır.” – ANKARA

alpu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu