Elazığ depreminde 7 kişinin hayatını kaybettiği apartman dairesinde proje sahibine iyi hal indirimi ve tahliyesi
Aileler, ELAZIĞ’ta 3 yıl önce meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde 7 kişinin hayatını kaybettiği Ayken Apartmanı’nın betonarme projesini yaptıran Yavuz Cihangiroğlu’nun 6 yıl hapis cezası kararına avukatları aracılığıyla itiraz etti. iyi halden indirilerek 8 ay hapis ve adli kontrolle tahliye edilecek. mahkemeye başvurdu.
24 Ocak 2020’de Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde 5 bina yıkıldı, 37 kişi hayatını kaybetti. Bu binalardan biri de Mustafapaşa Mahallesi’nde 7 kişinin hayatını kaybettiği Ayken Apartmanı’nın betonarme projesini yapan Yavuz Cihangiroğlu, müteahhit İlhami Yerlikaya ve inşaata yetki veren dönemin İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Zeynal Deniz. projesi, taksirle ölüme ve yaralamaya neden olmaktan Elazığ 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. dava açıldı. Davanın karar duruşması 17 Ocak’ta görüldü.
Mahkeme, duruşmada yaşamını yitiren İlhami Yerlikaya hakkındaki davanın düşürülmesine karar verirken, projeye izin veren sanık Zeynal Deniz, içeriği denetleme yetkisi olmadığı gerekçesiyle beraat etti. proje. Proje yöneticisi Yavuz Cihangiroğlu 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların duruşmalardaki saygılı davranışları ve cezanın sanığın geleceğine olası etkileri değerlendirilerek Cihangiroğlu’na verilen hapis cezası takdire bağlı indirim gerekçesi olarak 6 yıl 8 aya indirildi. Yavuz Cihangiroğlu, 3 yıl meslekten ve yurt dışına çıkma yasağı uygulanarak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Apartman dairesinde hayatını kaybedenlerin yakınlarının avukatı Sadin Koç, istinaf mahkemesine başvurarak karara itiraz etti. Avukat Sadin Koç yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Ayken Apartmanı’nda müvekkillerimizin yakınları vefat etmiştir. Yakınlarının vefatı nedeniyle yapılan yargılama sonucunda öncelikle savcılığa, ardından mahkemeye dava açılmıştır. Olayda hakkında ceza davası açılmıştır. müteahhit ve proje müellifinin yargılama sırasında ölmesi sonucu proje müellifine 6 yıl 8 ay hapis cezası verildi.İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı hakkında da dava açıldı ancak kendisi hakkında dava açıldı. Kararın müvekkillerimi bir nebze olsun dindirmediğini düşünüyoruz.Bu nedenle istinaf mahkemesine başvurduk.Yerel mahkeme olayın taksirle öldürme ve yaralama ile sonuçlandığı kanaatinde olmasına rağmen bizce en azından olayda bilinçli ihmal yapılmalı.Ülkemiz deprem bölgesi olduğu için her an tetikte olmamız gerekiyor ve depremin ne zaman olacağını bilemiyoruz her an olabilir.Bu nedenle biz düşünürüz. bu t Bilinçli ihmal kararları uygulanmalıdır. Mühendisler Odası Başkanı hakkında beraat kararı verilmesine rağmen o dönemde inşaat mühendislerinin onayladığı projeler hayata geçirilebildi. Öte yandan kararın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Müvekkillerim gibi biz de adaletin tecelli edeceğine ve bunun istinaf mahkemesinde tecelli edeceğine inanıyoruz. Mahkeme, proje sahibine 6 yıl 8 ay hapis ve 3 yıl meslekten men cezası verdi. Projesinin yanlış olduğu mahkeme kararıyla ispatlanan bu kişi ve diğer sorumluların ömür boyu meslekten men edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu insanlar yeniden ev yapacaklar ama son depremler gösterdi ki bunlar insanımıza ev değil tabut oldu. Bu davada alınan karar sonucunda gelecek nesiller ya yeniden enkaz altında kalacak ya da barınabilecekleri daha sağlam yapılarda yaşamlarına devam edecekler. Bilerek ihmal ve hatta adam öldürme suçundan ceza almaları gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü insanlar öldü. Ayken Apartmanı 1975 deprem yönetmeliğine göre hazırlanmış ancak belgeden alınan bilirkişi raporunda 1975 deprem yönetmeliğine bile uymadığı mahkeme kararıyla tescillenmiş. Bütün bu hususlar göz önüne alındığında söylem konusu olan kişilerin ömür boyu meslekten men edilmesi ve en azından bilinçli ihmalden cezalandırılması gerektiğini düşünüyoruz.”