Ekonomi

Diyarbakır’da üretilen kokoreç Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç ediliyor.

Diyarbakır’da üretilen kokoreç Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç ediliyor.

Avrupa’ya sosis ve salam kılıflarının yanı sıra cerrahi iplik de gönderiliyor.

DİYARBAKIR – Türkiye ve Avrupa’nın kokoreç ihtiyacını karşılayan Diyarbakır’daki kokoreç tesisi yüzde 30 kapasiteyle üretim yapıyor, aynı zamanda cerrahi iplik de gönderiyor.

Küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Diyarbakır, Türkiye’nin et ve süt ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor. Pazar konumuna sahip olan Diyarbakır aynı zamanda bölgenin en büyük kokoreç üretim tesisine de sahiptir.

Sur ilçesinin Çarıklı beldesinde bulunan kokoreç tesisinde günlük yaklaşık 15 ton üretim yapılıyor. Üretilen kokoreç önce pişirilip derin donduruculara konulur. Günü geldiğinde kokoreçler derin dondurucudan çıkarılarak Avrupa’nın ve Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor.

Bölgedeki kokoreç bölümünde 700 kişinin istihdam edildiğini belirten kokoreç üreticisi Lokman Kalçık, yaklaşık 20 yıldır sektörde çalıştığını belirtti.

Cerrahi ipliklerin yanı sıra kokoreç, sosis ve salam ihracatı da yaptıklarını belirten Kalçık, “Şu anda Türkiye genelinde kokoreç yapıp dağıtıyoruz. Avrupa’ya sosis ve salam kılıfının yanı sıra cerrahi iplik de gönderiyoruz. Üretilen kokoreçler Diyarbakır’da Türkiye’nin günlük tüketiminin yüzde 30’u var.” Ürettiğimiz kokoreçleri İstanbul’a, Antalya’ya, Ankara’ya, Karadeniz illerine yani Türkiye’nin hemen hemen tüm illerine gönderiyoruz. Diyarbakır’da kokoreç üretmemizin nedenlerinden biri de bir boşluğun olması ve bizim bu boşluktan faydalanmamızdı. Diyarbakır’da ciddi bir kokoreç var. “Bölgemizde kokoreç sektöründe yaklaşık 700 kişi istihdam ediliyor” dedi.

Kalçık, “Kokoreçlerimiz sadece Türkiye’ye değil, Avrupa ülkelerine de gönderiliyor. Almanya, Avusturya, Makedonya ve İspanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine gönderim yapıyoruz. Diyarbakır’ın günlük toplam kokoreç hacmi 10-15 ton arasında değişiyor. Bu da şu anda; Türkiye’nin.” Bu, Türkiye’de üretilen kokorecin yüzde 30’una tekabül ediyor” dedi.

Kokoreç üretimi için bölgede bağırsak yetiştiremediklerini belirten Kalçık, “Diyarbakır’da ne yazık ki yeterli küçükbaş hayvan yok. Şu anda yeterli olmadığı için Gaziantep, Batman, gibi çevre illerden de bağırsaklar Diyarbakır’a akıyor. Van, Bingöl ve Malatya. Eskiden tam tersiydi. Diyarbakır’dan Gaziantep’e.” “Ve bağırsaklar Adana’ya gönderiliyordu. Ama şimdi bağırsaklar o bölgelerden Diyarbakır’a geliyor. Güneydoğu’da kesilen hayvanların bağırsaklarının tamamının Diyarbakır’da toplandığını söyleyebilirim” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu